Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Kirjoittamisesta   Teokset   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Yrjö Koivukari


Väkä, Tara, Luotinuora, Osmo Uuras, O. U., Koukku, Tutka, Syväluotaaja

Karkkila


  • Yrjö Valdemar Koivukari, vuoteen 1931 Mononen
  • s. 1901 Oulujoella
  • k. 1979 Karkkilassa
  • työskenteli toimittajana ja opettajana
  • asui Karkkilassa 1970-luvulla


Elämästä

Koivukari pääsi ylioppilaaksi Oulun maanviljelys- ja teollisuusjaostoisesta lyseosta vuonna 1923. Hän opiskeli Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellisessä tiedekunnassa, mutta keskeytti opintonsa ennen valmistumista ja meni sotaväkeen, missä hän sai keuhkovian, jonka johdosta hänet vapautettiin armeijasta.

Yrjö Koivukari kuunteli varsinaisten opintojensa ohella luentoja kirjallisuudesta, filosofiasta ja kansantaloudesta. Hän osoittautui jo varhain omaperäiseksi ja itsenäiseksi ajattelijaksi, joka pyrki aina etsimään totuutta. Hän on kertonut vierastaneensa aina rahaa ja titteleitä.

Koivukari toimi päätoimittajana useammassakin aikakauslehdessä. 1930-luvulle ajoittuvat päätoimittajakaudet Pohjatuulessa ja Ahjossa, 1950-luvulla hän oli kolmen vuoden ajan Lapin Loimun päätoimittaja. Pohjatuuli oli helsinkiläinen kirjallisuuspoliittinen aikakauslehti, Ahjo oululainen lehti ja Lapin Loimu kulttuurialan julkaisu. Hänen tiedetään kirjoittaneen eri lehtiin monilla nimimerkeillä, käytössä olivat ainakin Väkä, Tara, Luotinuora, Osmo Uuras, O. U., Koukku, Tutka ja Syväluotaaja.

Kirjallisuuden ja kirjoittamisen lisäksi Koivukari oli kiinnostunut teatterista. Hän on kuulunut muun muassa Jyväskylän Taiteilijaseuran ja Jyväskylän Kirjallisen kerhon johtokuntiin.

Vuosina 1948-1960 hän toimi kansakoulunopettajana useilla paikkakunnilla, etenkin Oulun ja Lapin lääneissä. Tällöin hän oppi tuntemaan perusteellisesti pohjoisen ihmisen elämää ja ajattelua. Viimeiset vuotensa hän asui Karkkilassa, Haukkamäen koulun kellarikerroksessa, ja tuli tunnetuksi terävänä keskustelijana. Tuohon aikaan hän myös julkaisi teoksiaan omakustanteina.