Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Kirjoittamisesta   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Timo Vasama


Nokinen

Karkkila


Timo Vasama
  • s. 15.5.1936 Helsingissä
  • lääkäri
  • asunut Karkkilassa vuodesta 1966
  • puoliso Erna (o.s. Kindstedt), kolme lasta ja yksi lapsenlapsi

Elämästä

Timo Vasama on aito Sörkan sälli. Hän on syntynyt vanhalla Kätilöopistolla Neitsytpolun varrella, mistä hänet kiikutettiin Kurviin kasvamaan.

Lapsuusvuosia leimaa joutuminen sotalapseksi Ruotsiin kahteen otteeseen. Timo Vasama kertoo, miten hän 5-vuotiaana joutui Ruotsissa paimenpojaksi, jonka oli paljain jaloin juostava hakemaan aamuyöstä lehmät kylän toiselta puolelta metsästä lypsylle. Lumi oli maassa, kun pieni kaupunkilaispoika juoksi ja pelkäsi lehmiä, joihin ei ollut tottunut. Ruotsalaisperheen isä oli maallikkosaarnaaja ja salametsästäjä, poika pedofiili. Kun tämä vetäisi viikatteella Timon jalasta jänteet poikki, ei vikaa edes korjattu kunnolla. ”Kaikki tämä on voinut vaikuttaa siihen, että minusta tuli ateisti”, Timo Vasama myöntää.

Ruotsista hän ajautui sodan jaloissa Karjalaan, mistä vuonna 1944 hänet evakuoitiin Vaasaan. Juurilleen Helsinkiin hän pääsi vasta pari vuotta myöhemmin.

Ateisti hänestä tuli jo varhain. Vielä kansakoulussa hän oli mukana uskonnonopetuksessa, mutta oppikoulun todistuksissa on uskonnon kohdalla pelkkä viiva. ”Kyllä minä Raamattua olen lukenut ja tarkkaan olenkin. Piti lukea, että pärjää väittelyssä kaverien ja opettajien kanssa.” Väittely jatkui aikuisena. Vasama on väitellyt uskonasioista niin radiossa kuin televisiossakin. Karkkilassa muistetaan vielä 1960-luvun julkiset väittelyt Leino Hassisen kanssa ja 1970-luvun väittelyt Lauri Kantolan kanssa. ”Uskonto on hassista kansalle”, Vasama sanoo.

Vasama on tunnettu ateisti. Hän oli 21 vuotta Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja ja 15 vuotta liiton lehden päätoimittaja. Helsingin yhdistyksessä hän ehti olla varapuheenjohtajana kuusi vuotta ja Karkkilan yhdistyksessä puheenjohtajana päälle 20 vuotta.

Aikamääre 4.6.1966 klo 04 aamuyöstä on tärkeä rajapyykki Timo Vasaman elämässä. ”Tulin silloin Karkkilaan.” Vasamasta tuli Karkkilaan lääkäri, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. ”Toiset sanoivat, etteivät enää ikinä tule vastaanotolleni ja toiset eivät muille menneetkään.” Vasama jäi eläkkeelle vuonna 1993, mutta yhä hänen puoleensa käännytään. ”Pidän nyt jatkuvaa katuvastaanottoa.”