Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Kirjoittamisesta   Teokset   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Reino Luoto

Karkkila


”Eino Halme minua rohkaisi kirjoittamaan”, Reino Luoto kertoo. ”Olimme tunteneet jo silloin, kun olin pikkupoika, mutta uudelleen meistä tuli läheisiä, kun Karkkilan Kotiseutuyhdistys oli järjestänyt kaskukilpailun, jossa Eino Halme voitti, minä tulin toiseksi ja Paavo Kurki oli kolmas.”

Reino Luodon ensimmäinen kirja on Eerikki, joka kertoo Fagerkullassa asuneesta suuresta persoonasta, Erik Enqvististä. Karkkilan Kotiseutuyhdistyksen julkaisu n:o 1 ilmestyi vuonna 1987. Aiheen valinta oli helppo. ”Tunsin papan hyvin, lisäksi haastattelin Aarne Lundbergia, joka oli naapuri, ja Hugo Vendeliniä, joka oli Eerikin ystävä. Haastattelin jopa Eerikkiä itseään, kun näin hänen ruokatunnilla pysähtyneen katsomaan ikkunasta auenneita maisemia ja sanoin, että nämä näkymät taitaa kertoa paljon. Siitä se alkoi, Eerikki kertoi ainakin tunnin verran muistelmiaan. Kotiseutuyhdistys lähti heti mukaan kirjahankkeeseen ja Juhani Silván teki toimitustyön.” Erik August Enqvististä riittikin tarinaa, vuonna 1870 syntynyt Eerikki meni tehtaaseen töihin 13-vuotiaana ja oli töissä yhtäjaksoisesti 67 vuotta päästen eläkkeelle 80-vuotiaana vuonna 1950.

Sitten tulivat kaskukirjat, jotka syntyivät yhteistyössä Eino Halmeen kanssa. Kotiseutuyhdistyksen lisäksi hankkeessa oli mukana karkkilalainen Kustannus-Mäkelä. Meittii oli neljä riskii miästä ilmestyi vuonna 1990 ja Poijes alta kylävvartijat vuonna 1993. Kummassakin on Hannu Lukkarisen kuvitus ja toimittajana on jälleen ollut Juhani Silván.

Paikallisten kaskujen julkaisemisessa on aina riskinsä. ”Jotkut tulee sanomaan, ettei meiren isä ollu juoppo eikä meillä ikinä tapeltu, mutta toiset taas nauraa hekottaa.” Reino Luodolla on lisääkin julkaisemattomia kaskuja ja mielessä monia henkilöitä, joista pitäisi kirjoittaa, listalta löytyvät tohtori Haglund, Heleniuksen mamma ja pappa, Virtasen Lyyti, Saariston Paavo ja Viljo Virtanen.

Reino Luoto on kirjoittanut myös sukunsa historiaa. Vuonna 2002 ilmestyi Ols vait, kyl meitil tääl oj joskus lystiikin ollu. Se on tarina Reino Luodon isovanhemmista ja vanhemmista, mutta pääsee sen sivuilla Reino-poikakin koulutielle. Vuotta myöhemmin eli 2003 oli vuorossa Fagerkullasta etulinjaan, joka kertoo Reino Luodon ensimmäisistä työvuosista, asevelvollisuudesta ja rintamalla olosta, joka päättyy haavoittumiseen ja sotasairaalaan. Kumpikin on Karkkilan Kotiseutuyhdistyksen julkaisuja, kummassakin on jälleen toimittajana Juhani Silván.

Reino Luoto kirjoittaa tekstinsä moneen kertaan. ”Aikaisemmin yleensä kolmeen kertaan, mutta nyt vanhempana vielä enemmän.” Monet teksteistä ilmestyvät paikallispakinoina Karkkilan Tienoossa, missä Reino Luoto kirjoittaa nimimerkillä Fagerkullan kolumnisti. ”Se oli kyllä ensin haukkumanimi, mutta minä ajattelin, että siinähän onkin sopiva nimimerkki ja aloin käyttää sitä.”

Kirjoittamista Reino Luoto kuvaa puhdistavaksi prosessiksi, johon hän uppoaa täysin. Kello juoksee huomaamatta, kun Luoto kirjoittaessaan on kokonaan omassa maailmassaan. ”Paljon pitäisi vielä kirjoittaa. Olen kirjoittanut sodanjälkeisistä vuosista, mutta päässyt vasta vuoteen 1946. Silloin tapahtui niin paljon.”

Joku lehtikirjoitus tai muu tapahtuma laukaisee yleensä kirjoittamisen, ja kun prosessi lähtee liikkeelle, sitä ei juuri pysäytetä. Mutta faktaa sen olla pitää. ”Ei minusta ole fiktion kirjoittajaksi.”