Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Kirjoittamisesta   Teokset   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Marja Holli


Möhkö, Marja Leena Laaksonen

Karkkila


Marja Holli
  • Marja Leena Holli (ent. Laaksonen, o.s. Möhkö)
  • s. 1.9.1950 Ruokolahdella
  • asunut Karkkilassa vuodesta 1972
  • humanististen tieteiden kandidaatti, audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto
  • toimittaja, viestintäalan yrittäjä
  • 1. avioliitosta Raimo Laaksosen kanssa tyttäret Milla ja Hanna, 2. avioliitossa Juhani Holli kanssa vuodesta 1999
 
Elämästä
 
Kirjailijat ja toimittajat ovat yleensä jo pikkulapsina olleet innokkaita lukijoita ja kirjoittajia sekä toimittaneet jo lapsena lehteä. Tämä ei pidä paikkaansa Marja Hollin kohdalla. Kansakouluun mennessään hän ei tuntenut kuin pari kirjainta, ylioppilaaksi päästessäänkään hän ei tiennyt, mitä elämässään tekisi. Hän hakeutui Tampereen yliopistoon, koska kukaan omasta koulusta ei ollut lähdössä Tampereen suuntaan ja koska pääsykoekirjojakaan ei tarvinnut lukea. Pääaineeksi valikoitui suomen kieli, sillä ainoa opettaja, joka oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen, oli suomen kieltä opettanut Helena Kiljunen, jota oppilaat varsin kirjallisen sivistyneinä kutsuivat Plätäksi. ”Plättä antoi meidän usein kuunnella tunneilla äänilevyltä Stadin Arskaa eli Arvo Turtiaisen slangirunoja. Ne olivat mukavaa ajankulua, valitettavasti yliopistossa olisi pitänyt osata enemmän kielioppia kuin stadin slangia”, Marja Holli arvioi uravalintaansa.
 
Oikeastaan uravalinta tapahtuikin vasta seuraavana kesänä, jolloin Marja Holli pääsi kesätoimittajaksi imatralaiseen Ylä-Vuokseen, joka oli viisi kertaa viikossa ilmestynyt sanomalehti. ”Äkkiä tajusin, että elämää on myös suomen kielen minimiparien ulkopuolella – ja etenkin siellä.”
Pääaineen rinnalle tulivat sivuaineiksi lehdistö- ja tiedotusoppi sekä sosiaalipsykologia. Kolmantena vuonna opinnot kuitenkin katkesivat kesken, kun Marja Holli lähti kahdeksi kuukaudeksi töihin Karkkilaan. ”Olen usein vitsaillut, että tulin ostaneeksi vain menolipun, sillä olen yhä samalla reissulla. Hukin paperit sain sentään suoritettua siinä vaiheessa, kun Milla oli jo syntynyt.”
 
Marja Holli on toiminut lukuisissa eri ammateissa. Hän on ollut pariinkin otteeseen kirjastossa eri tehtävissä, opettanut peruskoulussa, lukiossa ja työväenopistossa, ollut kuluttajavalituslautakunnassa, eri lehdissä, kustannustoimittajana, koulutusneuvojana, toimistoapulaisena. Oma yritys, Viestintä Sananjalka, on syntynyt vuonna 2005.