Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Teokset   Tekstinäytteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Markku Lahtela

Lohja, Nummi-Pusula


1936-1980
kirjailija
useana kesänä Nummi-Pusulan kesäasukas

Lisätietoa Lahtelasta löytyy muun muassa M. G. Soikkelin artikkelista Katso ihmistä. Se löytyy internetistä www.uta.fi/~csmaso/aatos/lahtela.htm

Elämästä

Runoja, proosaa, näytelmiä ja aforismeja kirjoittanut ja myös kääntäjänä ansioitunut Markku Lahtela vietti useita kesiään Nummi-Pusulassa. Hän kuoli vuonna 1980 oma käden kautta, mutta varsinaisesti tarkkasilmäisen ympäristönsä havainnoijan nujersi alkoholi.

Markku Lahtela kuuluu niihin kirjailijoihin, joiden työ kiinnostaa yhä. Vuonna 2007 oli tekeillä väitöskirja Lahtelan tuotannosta, tekijänä tutkija Kauko Komulainen. Lahtela oli saman vuoden keväällä muutenkin ajankohtainen: hänen tuotantoaan käsiteltiin tilaisuudessa, jonka järjestivät Suomen PEN ja Pasilan kirjasto. Hänen näytelmäänsä Hallitsija esitettiin Q-teatterissa. Esillä oli myös Heikki Huttu-Hiltusen tekemä dokumenttielokuva Katso ihmistä, joka pohjasi Markku Lahtelan päiväkirjoihin. Katso ihmistä esitettiin huhtikuussa 2007 myös televisiossa.

Lahtela tunnettiin radikaaleista yhteiskunnallisista kannanotoista. Hän suomensi 1960-luvulla muun muassa A. S. Neillin teoksen Summerhill, joka on ns. vapaan kasvatuksen perusteoksia. Toisaalta Lahtela kirjoitti herkkiä runoja ja koskettavia aforismeja.