Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Teokset   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Kaarlo Ranta

Vihti


Kaarlo Ranta
  • syntyi Lankilassa 12.9.1895 ja kuoli 4.12.1964 Vihdin Länsimäessä.
  • kävi kaksi luokkaa kansakoulua
  • ammatiltaan maanviljelijä
  • harrasti kansanperinteen keräämistä

Elämä

Kaarlo Ranta oli Lankilan Nykullan torppaan syntynyt poika, joka lahjakkaana onnistui pääsemään hieman opintiellekin. Kaarlo suoritti Pietilän kansakoulussa 1. ja 2. luokan yhden vuoden aikana yhteiskeskiarvolla 9,8, mutta isä kielsi enemmät opinnot ja patisti poikaa töihin. Rippikoulun Ranta vielä kävi ennen työelämään siirtymistä.

Rannan isä kuoli vuonna 1916, jonka jälkeen vastuu torpasta siirtyi Kaarlolle. Nykullan torppa lunastettiin vuonna 1920 itsenäiseksi tilaksi ja vuonna 1923 siitä erotettiin Länsimäki niminen osa Kaarlo Rannalle ja hänen perheelleen. Hän asui koko ikänsä Länsimäessä ja sieltä hän kävi ansiotöissä rakennuksilla ja maatöissä, talvella metsätöissä.

Kaarlo Ranta hoiti lukuisia yhteiskunnallisia tehtäviä. Hän vaikutti pienviljelijäyhdistyksessä, osuuskassan hallituksessa, kunnallislautakunnassa, verolautakunnassa, kirkkovaltuustossa ja kirjaston johtokunnassa. Hän oli mukana perustamassa Vihdin kotiseutuyhdistystä Vihti-seuraa, ja kuului seuran johtokuntaan kuolemaansa saakka. Vuosina 1957-59 kotiseutumuseoon kerätyn kokoelman tavaroista suuri osa on Rannan keräämiä.

Kaarlo Ranta keräsi elämänsä aikana runsaasti vihtiläistä kansanperinnettä, jota hän luovutti monelle perinnettä keräävälle arkistolle. Omana aikanaan hänen harrastusta ei juurikaan Vihdissä ymmärretty, vasta 1960-luvulla hän sai tunnustusta työstään, kun Suomen kotiseutuliitto myönsi hänelle ansiomitalin kansanperinteen keräämisestä. Vähän tämän jälkeen Kaarlo Ranta kuoli vuonna 1964.