Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Teokset   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Anni-Helena Ranta


Taponen

Vihti


Anni-Helena Ranta
  • o.s. Taponen
  • syntynyt Vihdissä 1949
  •  kävi Herrakunnan kansakoulua ja sitten Vihdin yhteiskoulua, josta kirjoitti ylioppilaaksi 1968

Anni-Helena Ranta on kotoisin Herrakunnalta, jossa syntymäkoti (Puolimatkan tila) yhä sijaitsee iäkkään äidin asuessa siellä. Anni-Helenan isä on Karjalasta Heinjoen pitäjästä oleva Aarne Taponen ja äiti Muolaasta kotoisin oleva Sirkka Taponen (o.s. Vidgren). Perheeseen kuului kolme lasta, joista myös vanhin tytär Riitta kävi Vihdin yhteiskoulun.

Anni-Helena Ranta on toiminut Munkkiniemen yhteiskoulussa lukion kielten opettajana vuodesta –73, valmistuttuaan maisteriksi. Hänellä on myös pitkä ammattiyhdistystausta, Helsingin OAJ:n hallituksessa, Akavassa, koulun luottamusmiehenä ja Yksityiskouluopettajien puheenjohtajana.

Vuodesta 2005 lähtien Ranta on ollut vapaa taiteilija, keskittyen kirjoittamiseen ja maalaamiseen. Hän tekee itse kirjojensa kannet ja tekee niitä myös muille kirjailijoille sekä toimittaa kirjoja. Hän osallistuu myös kirjailijayhdistysten ja kirjoittajakoulujen seminaareihin luennoitsijana. (Esim. Skriptan kirjoituskoulu Anttolanhovissa ja Uudenmaan kirjoittajien Elohovin seminaari 2006).

Ranta on osallistunut Artwayn taidepiirin taidenäyttelyyn kesällä 2005 ja 2006 sekä pitänyt pari omaa näyttelyä Munkkiniemessä. Suurin osa töistä on acryl-maalauksia, mutta on myös pastelli- ja öljyvärimaalauksia.

Huolimatta innostuksesta ja uteliaisuudesta vieraisiin ja eksoottisiin kulttuureihin on kirjailijan lempipaikka Porttimäki, kotimetsä Haimoossa. Se on mansikkapaikka sydämessä, lapsuuden tukikohta ja tämän päivän uusi Karjala.