Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Teokset   Palkinnot   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Aale Tynni-Haavio


Tynni, Aale

Lohja, Sammatti


  • Aale Maria Tynni-Haavio syntyi Inkerin Kolppanassa 3.10.1913 ja kuoli Helsingissä 21.10.1997
  • Ylioppilas Helsingin suom. tyttölyseo
  • Filosofian kandidaatti Helsingin yliopisto 1936
  • Aale Tynni toimi äidinkielen opettajana, kirjallisuus- ja teatteriarvostelijana ja kääntäjänä
  • Aale Tynni avioitui 1960 runoilija, akateemikko Martti Haavion kanssa ja he viettivät kesiänsä Sammatissa alunperin Haavioiden Lehtiniemen huvilassa Kirmusjärven rannalla.

Aale Tynni syntyi samana vuonna kuin runoilija Saima Harmaja. Lukioaikanaan hänen vapaamittainen runonsa ´Paholainen on kuollut´ palkittiin Toverikuntaliiton kirjoituskilpailussa,  mutta voiton peri Saima Harmajan ´Huhtikuu´. Saima  Harmaja kävi samoilla luennoilla. Kerran  hän oli kertonut Aale Tynnille omista tyylitavoitteistaan ja pyrkimyksestään sanonnan luonnollisuuteen. Harmaja oli valmis runoilijana silloin kun Aale Tynni vasta aloitteli. Hän oli Tynnin varhainen esikuva. Varsinkin Tynnin toisessa kokoelmassa on piirteitä, jotka viittaavat Saima Harmajaan.

Kuitenkin merkittävin suomalainen lyyrikko Tynnin varhaistuotannon kannalta on ollut Uuno Kailas. Kailas oli 30-luvun kirjallisessa elämässä ja lyriikassa hallitsevin hahmo.

Koska Aale Tynni harrasti nuoruudessaan myös runonlausuntaa, hän koki alkuaikoina voimakkaina  mm. sellaiset ruotsalaisrunoilijat kuin Gustaf Fröding, Erik Axel Karlfeldt ja Hjalmar Gullberg. Myöhäisempään tuotantoon vaikuttaneita runoilijoita hän ei enää pystynyt nimeämään, koska oli tutustunut käännöstöittensä kautta niin valtavaan määrään lyriikkaa.