Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Kirjoittamisesta   Teokset   Palkinnot   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Hannu Niklander

Karkkila, Vihti


Hannu Niklander
  • Syntynyt 16.3.1951 Helsingissä, asuu nykyisin Karkkilassa ja työskentelee Vihdin Otalammella.
  • Kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1971 Käpylän yhteiskoulusta, valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1983.
  • Meni naimisiin Kirsti Salmen kanssa vuonna 1985. Kaksi lasta.
  • Valtion taiteilijaeläke vuodesta 2013

Elämästä

Hannu Niklander vietti nuoruutensa Helsingin Käpylässä, missä hän myös kirjoitti ylioppilaaksi Käpylän yhteiskoulusta vuonna 1971. Isä yritti innostaa poikaansa urheiluun, tuloksetta. ”Liikunta on maiseman sivutuote”, Niklander on kirjoittanut.

Perheellä oli tiiviit yhteydet Vihtiin, sillä Hannun isän lapsuudenkoti oli ollut Salmen kartano. Niklander muuttikin jo alle parikymppisenä Vihtiin, entisiin kesämaisemiinsa itsenäistymään. Hannu Niklanderin isä sekä Vihdissä asunut isoisä kuolivat molemmat vuonna 1969. Isoisä Alvar Niklander oli myynyt jo vuonna 1963 Salmen kartanon ulkoilualueeksi Helsingin kaupungille, mutta Niklander muutti Salmen kylään Mäkelän torppaan.

Niklander pääsi Helsingin yliopistoon vuonna 1972 opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta ja hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1983. Pro gradu –työn aihe oli runoilija Lauri Viljanen, jonka kesämökki ja työhuone sijaitsivat Vihdissä Otalammella. Niklander oli tutustunut Viljaseen isoisänsä kautta ja aloittelevana runoilijana näytti tälle runojaan. Viljanen suhtautui teksteihin kannustavasti ja suopeasti.

Niklander meni naimisiin Kirsti Salmen kanssa 17.5.1985 ja heillä on kaksi lasta. Hannu Niklander ja Kirsti Salmi-Niklander asuvat nykyään Karkkilan Fagerkullassa. Salmi-Niklander tunnetaan folkloristina ja karkkilalaista työläiskulttuuria käsittelevästä väitöskirjastaan Itsekasvatusta ja kapinaa. Hänen Kanadaan liittyneen tutkimustyönsä ja sinne suuntautuneen matkan myötä syntyi myös Hannu Niklanderin teos Vaahteranlehti ja vaakunalilja.

Kirjailijan työn ohella Niklander työskentelee mm. kääntäjänä, kriitikkona, luennoitsijana, luovan kirjoittamisen opettajana, pakinoitsijana, kolumnistina sekä matkailutoimittajana.

Myös hänen sukutaustansa on ”kirjallinen”. Isoisän äiti oli kievarin tytär Aurora Hemmilä. Kun Aleksis Kivi asui Fanjunkarsissa, tapaili hän itseään 11 vuotta nuorempaa Aurora Hemmilää ja kirjoitteli tälle usein, kirjeenvaihtoa nuoret kävivät ruotsiksi. Aleksis Kivi ei kuitenkaan kelvannut Hemmilän väelle kosijana. Kiven kuoleman jälkeen Aurora avioitui mäntsäläläisen Saariston talon isännän Niklanderin kanssa. Heidän poikansa oli kauppaneuvos Alvar Niklander, jonka pojanpoika Hannu Niklander on.

Aktiivisuudesta

Hannu Niklander oli mukana vuonna 1975 perustamassa Myrsky-ryhmää, joka syntyi yhdistämään nuoria kirjailijoita. Niklanderin mukana ryhmää perustamassa olivat mm.Jouko Lehtonen, Börje Skruf, Anja Kauranen, Sirkka Laine, Ilpo Tiihonen ja Annika Idström. Ryhmän iskulause oli ”Tahdomme opettaa teidät lentämään”. Ryhmä pyrki tuoreuteen, älylliseen rehellisyyteen sekä perinteisen aineiston luovaan soveltamiseen. Myös rauhanasia pidettiin vahvasti esillä. Aiheellisesti ryhmää verrattiinkin 50 vuotta varhaisempaan Tulenkantajien ryhmään, joka sekin pyrki tuulettamaan Suomen kirjallista elämää.

Hannu Niklander on ollut Suomen kirjailijaliiton johtokunnan jäsen vuosina 2001-2003 sekä jälleen vuodesta 2005 alkaen.