Helmi-Briitta Lajunen VasarlaVihti
- syntyi 10.5.1920 Helsingissä ja kuoli Vihdissä 2001
- o.s. Vasarla
- valmistui agronomiksi 1946
- maanviljelijä ja siipikarjankasvattaja
- opiskeli ja valmistui opettajaksi 1960
- toimi opettajana Vihdissä 1960-80
- Keskustapuolueen kunnanvaltuutettuna Vihdissä 1954-80
- sai pitäjäneuvoksen arvonimen 1971 ja kotiseututyön ansiomitalin 1994
- toimi useissa luottamustehtävissä ja järjestöissä
- avioitui Lauri Lajusen kanssa 1948, kolme lasta Riikka, Mari ja Lauri
Elämä
Helmi-Briitta Lajusesta tuli käsite Vihdissä jo elinaikanaan. Vihtiläisille tämä politiikan ja kulttuurin monitoiminainen oli yksinkertaisesti HBL. Helmi-Briitan tyylin kuului sanoa asiat suoraan ja höystää lausutut kaunistelemattomuudet sarkastisella huumorilla. Hän hallitsi suvereenisti niin suullisen kuin kirjallisen sanankäytön. Tämä suuri vihtiläispersoona ei kuitenkaan ollut syntyperäinen vihtiläinen, nuoruutensa hän vietti synnyinkaupungissaan Helsingissä.
Helmi-Briitan perheen sukunimi oli alkujaan Vasenius, joka muutettiin ennen sotia Vasarlaksi. Sukunimestä juontui myös Helmi-Briitan toinen lempinimi Vasu. Hänen isänsä oli SOK:n johtaja ja äiti oli kotirouva. Helmi-Briitan lisäksi perheeseen kuului tätä vanhempi kasvattipoika. Lajunen kävi Helsingin tyttönorssin ja opiskeli sotavuosina maa- ja metsätaloustiedettä valmistuen agronomiksi 1946. Sota-aikana Helmi-Briitta oli lottana Helsingissä ja Vihdissä.
Kesävihtiläinen Helmi-Briitasta oli tullut jo 7-vuotiaana, kun perhe hankki 1928 kesäpaikakseen Vesikansasta Grennan eli Reunan tilan. Agronomiksi valmistumisensa jälkeen Helmi-Briitta päätti ryhtyä maanviljelijäksi ja siipikarjankasvattajaksi Reunan tilalla. Helmi-Briitan isä siirsikin tilan tyttärensä nimiin vuonna 1944, jolloin hänestä tuli virallisesti vihtiläinen.
Helmi-Briitta meni naimisiin vuonna 1948 Lauri Lajusen kanssa, mutta mies kuoli 12 yhteisen vuoden jälkeen vuonna 1960. Edessä oli elämänmuutos, kun Helmi-Briitta päätti ryhtyä 40-vuotiaana opettajaksi. Ammatinvalinta johtui toimeentulosta: opettajana hän pystyi kasvattamaan ja elättämään kolme lastaan, niin että pystyi asumaan edelleen maatilallaan Reunassa.
Pitämästään opettajantyöstä Helmi-Briitta jäi eläkkeelle vuonna 1980. Hän opetti uransa aikana kansalaiskoulussa, kunnallisessa keskikoulussa ja viimeiseksi Nummelan yläasteella.
Helmi-Briitan erikoisharrastus oli sienestäminen. Hän tunsi käytännössä kaikki Suomessa esiintyvät sienet ja opetti niiden tunnistamista myös muille. Helmi-Briitta piti myös juhlista ja järjesti niitä mielellään Reunassa lukuisille ystävilleen. Viimeiset suuret juhlat olivat Helmi-Briitan 80-vuotisjuhlat vuonna 2000. Juhliin saapui sadoittain ystäviä niin Vihdistä kuin muualtakin Suomesta.
Viimeiset vuotensa Helmi-Briitta Lajunen asui Kaarikodissa, mutta vieraili tyttäriensä luona Reunassa aina kun vain pystyi.
Pitkä ura kunnallispolitiikassa
Helmi-Briitta Lajunen oli henkeen ja vereen maaseutuihminen. Kunnallispoliitikkona hän ajoi suomalaisen pienviljelijän asiaa ja vastusti Vihdin maaseudun autioitumista. Sen takia oli luonnollista, että hän valitsi puolueekseen Maalaisliiton-Keskustan, kun hän lähti ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa 1953. Hänet valittiin valtuustoon, jossa hän teki pitkän uran kunnallisvaltuutettuna vuosina 1954-1980.
Lajusen toinen tärkeä poliittinen päämäärä oli edistää Vihdin kulttuuritoimintaa. Hänen mielestään ihmisten on kasvettava kulttuuriin ja heitä on siihen kasvatettava. Helmi-Briitta toimi kulttuurilautakunnan puheenjohtajana vuosina 1974-84.
Jäädessään eläkkeelle opettajanvirasta ja kunnallispolitiikasta vuonna 1980, Lajunen pohti suhdettaan kunnallispolitiikkaan. Hän totesi lähteneensä mukaan politiikkaan, koska siten oli mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin ja politiikassa pystyi ”tunkemaan nenänsä kaikenlaisiin asioihin”.
Helmi-Briitta ehti hoitaa elämänsä aikana lukemattomia luottamustoimia ja ottaa osaa järjestötoimintaan. Häneltä eivät ammatit ja arvonimet loppuneet kesken. Esimerkkejä riittää: Hän oli kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana, johti monta vuotta valtuuston ei-sosialistista ryhmää, toimi keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajana, kuntasuunnittelutoimikunnanjäsenenä, Pohjola-Nordenin Vihdin osaston puheenjohtajana, osallistui Vihdin Martojen ja Maamiesseuran toimintaan ja niin edelleen.
Helmi-Briitalle myönnettiin vuonna 1971 pitäjäneuvoksen arvonimi tunnustuksena Vihdin hyväksi tehdystä työstä.
Vihtiläinen kulttuuripersoona
Helmi-Briitta Lajunen piti eniten kirjallisuudesta ja näyttämötaiteesta. Hänen panoksensa vihtiläiselle kotiseutu- ja kulttuurityölle oli merkittävä. Hän arvosti paljon vihtiläisyyttä ja Vihdin murretta. Hän teki hartiavoimin töitä paikallisen kulttuurin säilyttämiseksi ja tallentamiseksi. Myös vihtiläinen teatteritoiminta saa kiittää Helmi-Briittaa paljosta, olihan hän yksi sen alullepanijoista.
Helmi-Briitta innostui teatterista jo kouluaikanaan Helsingissä 1930-luvulla. 13-vuotiaana hän perusti muutaman koulutoverinsa kanssa teatteriseuran Kämmät (K. ämmät eli kunnioitetut ämmät!), jonka päätarkoituksena oli päivystää Kansallisteatterin portailla ja pitää tarkkaa kirjaa nähdyistä näyttelijöistä, mutta myös harjoitella lausumista ja näyttelemistä. Tytöt pitivät säännöllisesti kokouksia, joissa esitettiin ohjelmia ja joiden piti olla sisällöltään sivistäviä ja kehittäviä.
Lajunen johti vuosina 1961-72 Vihdin kansalaisopiston näytelmäpiiriä, josta on sittemmin kehittynyt Vihdin teatteri. Pääasiassa Helmi-Briitta ohjasi näytelmiä, mutta joskus hän myös näytteli. Helmi-Briitta oli taitava esiintyjä ja hän osasi esittää erilaisissa juhlatilaisuuksissa monipuolista ohjelmaa.
Lajunen perusti ystäviensä kanssa vuonna 1969 ”tyttöyhtyeen” Halvot - tarkoittaa Vihdin murteella Halkoja -, jonka esityksistä tuli monen juhlan ikimuistettavia ohjelmanumeroita. Helmi-Briitta lauloi usein Halvojen ohjelmistossa koomillisen osuuden.
|