Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Teokset   Palkinnot   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Inari Krohn

Vihti


Inari Krohn
  • syntynyt 18.9.1945 Helsingissä
  • koko nimi Silja Inari Krohn
  • valmistui Suomen Taideakatemian koulusta 1969
  • jatko-opintoja Ranskassa Aix-en-Provencessa Ècole des Beaux Arts:ssa 1971
  • toiminut opettajana Lahden taidekoulussa ja Kuvataideakatemiassa
  • taidegrafiikan professorina Kuvataideakatemiassa 1995-1998.
  • puoliso dosentti Pertti Lassila
  • taidemaalari, graafikko ja kirjailija

Inari Krohn syntyi Helsingissä. Hänen lapsuuden kasvuympäristönä oli Katajanokan kaupunginosa, jossa perhe asui. Inarilla on yksi sisko, kirjailija Leena Krohn. Isä Alf Krohn oli Taide -lehden päätoimittaja, kuvataidekriitikko ja yliopiston kirjastonhoitaja. Äiti Elisabeth (Liisa) oli sairaanhoitaja ja myös hän oli taiteellisesti lahjakas. Alf Krohn kuoli, kun Inari oli vasta 13-vuotias.

Taiteellisen lahjakkuutensa Inari Krohn on perinyt niin äidin kuin isänkin puolelta: Inarin äidinäiti oli erittäin taitava käsitöissä ja hänellä oli esteettistä silmää. Lisäksi äidin sisko Eva Cederström oli taidemaalari. Isän puolelta Inari on Krohnien kuuluisaa kulttuurisukua ja myös isän veli Ernst oli taidemaalari. Ajan nimekkäät taiteilijat olivat kodissa usein nähtyjä vieraita ja siskoksille taidemaailma oli jo pienestä pitäen arkipäivää.

Taiteilijaksi ryhtyminen oli Inari Krohnille selvää jo lapsena ja 14-vuotiaana syntyi päätös, että hänestä tulee taidemaalari. Hän sai kotoaan paljon virikkeitä ja kannustusta näiden suunnitelmien toteuttamiseksi. Myös täti Eva Cederströmin Kustavista ostama vanha kalastajamökki oli tärkeä inspiraation lähde nuorelle taiteilijanalulle.

Ylioppilastutkinnon jälkeen Inari Krohn aloitti opinnot Suomen Taideakatemiassa vuonna 1965. Krohn sai opintonsa Suomessa valmiiksi vuonna 1969, minkä jälkeen hän suoritti jatko-opintoja Ranskassa vuoteen 1971 asti. Krohn sai vaikutteita taiteeseensa niin pop-taiteesta kuin hippi-ideologiastakin, mutta myös rauhanaatteesta ja vasemmistolaisuudesta.

Krohn laajensi maalaustekniikkaansa 1970-luvulla akvarelleihin. Myös jo opiskeluaikana herännyt kiinnostus taidegrafiikkaan sai tuolloin vahvistusta ja siitä tuli Krohnille tärkeä tekniikka. Vähitellen luonto sekä Kaukoidän matkojen innoittama eksotiikka kohosivat merkittäviksi innostuksen lähteiksi Krohnin taiteessa. Hän on myös kuvittanut useita siskonsa Leena Krohnin kirjoittamia lasten- ja nuortenkirjoja. Omia taidenäyttelyitä Inari Krohn on pitänyt vuodesta 1969 lähtien.

Inari Krohn muutti Vihtiin puolisonsa, kirjallisuudentutkija Pertti Lassilan kanssa vuonna 1975, kun pariskunta osti 1900-luvun alussa rakennetun entisen Vesikansan kansakoulun. Ympärillä oli kaupungin hälinän jälkeen maaseudun rauha ja talossa tilaa sekä perheelle että ateljeelle. Pariskunnalla on kaksi lasta, vuosina 1979 ja 1985 syntyneet tyttäret. Vesikansan kauniit maisemat ovat lisäksi antaneet aiheen moniin Krohnin töihin.

Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän kirjoitti novelleja, päiväkirjoja, laajoja juttuja Teinilehteen ja esseitä Taide-lehteen. Hän on myös työskennellyt opettajana Lahden taidekoulussa, Kuvataideakatemiassa sekä Vihdin kuvataidekoulussa.

Inari Krohn palkittiin vuonna 1996 Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitalilla, joka myönnetään ansioituneille taiteilijoille ja kirjailijoille. Vuonna 1998 Krohnille myönnettiin Suomen kulttuurirahaston palkinto. Inari Krohn on Taidemaalariliiton ja Suomen Taidegraafikkojen jäsen.