Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Teokset   Tekstinäytteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Henrik Ensio Rislakki


Valentin

Lohja


  • Henrik Ensio Rislakki, kirjailijanimeltään Valentin,  syntyi Hausjärvellä
    14.2.1896 ja kuoli Helsingissä 30.1.1977 
  • ylioppilas Lucina Hagmanin Yhteiskoulusta Helsingssä 1916
  • opintoja Helsingin yliopistossa
  • Lehtimiehen-journalistiikan opintoja Leipzigin yliopistossa 1920-21

Journalistina Ensio Rislakki teki kokonaisen elämäntyön. 1920-luvun alussa hän oli toimittajan Etelä-Suomen Sanomissa Kotkassa ja sen jälkeen Uuden Suomen toimitussihteerinä. 1930-luvun alussa hän siirtyi aikakauslehdistöön: Hän toimi Suomen Kuvalehden toimitussihteerinä ja myöhemmin 1960-luvulla päätoimittajana. 1930-luvulla hän toimi Elokuva-aitan päätoimittajana sekä Seuran perustajana ja päätoimittajana.

Ensio Rislakki hankki 1940 kesällä Lohjanjärven Huhtsaaresta vastapäätä Ahtialan kartanoa Nuotsaari-nimisen kauniin niemen. Tänne rakennettiin arkkitehti Ilkka Martaksen piirtämä huvila. Rakennus valmistui juuri jatkosodan alettua 1941. Alunperin oli tarkoituksena viettää kesät ja muut loma-ajat täällä. Nuotsaaren
piti olla myös kirjailijan rauhallisena työpaikkana. Sodan aikana ei tämä ollut aina mahdollista. Valentin toimi TK-joukoissa kirjoittaen mm. "Lapatossun tarinoita", joita näyttelijä Aku Korhonen esitti Yleisradiossa ja kotirintaman Viihdeilloissa.

Ajatus kesänviettopaikasta ja rauhallisesta työsopesta toteutui
vasta sodan jälkeen.

Valentin kieltäytyi jyrkästi matkustamisesta Lohjansaaren puukaasukäyttöisellä linja-autolla. Tapana olikin, että hän otti junakyydin Helsingistä Siuntion asemalle ja pyöräili sieltä nuo 25 kilometriä Ahtialan venelaiturille, josta pääsi soutu- tai perämoottoriveneellä Nuotsaareen.

Muutaman vuoden kuluttua tuli samaan Huhtsaareen aivan
näköetäisyydelle kirjailija Seere Salminen, nimimerkki Serp.

Näin tuon ajan ehkä tunnetuimmat näytelmäkirjailijat ja pakinoitsijat löysivät samoista maisemista rauhalliset olosuhteet luovaa työtään ja virkistystä varten.

Valentin liikkui ja matkusteli tuon ajan oloihin verrattuna harvinaisen paljon. Osa hänen tuotannostaan liittyy juuri matkoihin. Hän ideoi matkan, toteutti suunnitelmansa keräten aineistoa esimerkiksi valokuvaamalla. Monet pakinat, lehtiartikkelit ja eräät näytelmät syntyivät näiden matkojen innoittamina.