Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Teokset   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Eva Hirn


Bergroth

Vihti


Eva Hirn

 (os. Bergroth)

  • syntyi 10.10.1877 Viipurissa ja kuoli 9.10.1948 Helsingissä
  • vanhemmat rehtori Adiel Bergroth ja Lydia Petterson, sisar kirjailija Kersti Bergroth
  • valmistui ylioppilaaksi Viipurin suomalaisesta jatko-opistosta 1896
  • opiskeli matemaattisia ja luonnontieteellisiä aineita Helsingin yliopistossa
  • avioitui professori Taavi Hirnin kanssa 1902
  • lasten- ja nuortenkirjailija

Elämä

Eva Hirn syntyi Viipurissa ja muutti Helsinkiin vuosisadan vaihteessa. Hän aloitti opinnot Helsingin yliopistossa, mutta ei suorittanut tutkintoa. Helsingissä hän tutustui ja avioitui kemiallisen teknologian professorin Taavi Hirnin (1874-1951) kanssa. Taavi Hirn toimi mm. polyteknillisen opiston ja teknillisen korkeakoulun opettajana.

Hirneistä tuli 1910-luvulla kesävihtiläisiä. He hankkivat kesäasunnon Hiidenveden rannalta, Vihdin Haapakylästä vuonna 1912. Taavi Hirn osti Kopun tilan isännältä Hjalmar Heleniukselta tontin, joka sai nimekseen Suvimäki. Hirnit viettivät sukulaisineen ja ystävineen kesät Suvimäen huvilalla. Tuohon aikaan oli tavallista, että varakkaat kaupunkilaisperheet muuttivat maalle kesän alussa ja palasivat takaisin kaupunkiin vasta syksyllä.

Hirnit järjestivät kesäisin huvilallaan juhlia, joissa kävi paljon perheen vieraita ja sukulaisia niin Helsingistä kuin Vihdistä. Kirjailijana siskoaan Evaa paremmin tunnettu Kersti Bergroth vieraili kesäisin säännöllisesti Suvimäen huvilalla.

Veikko Helle on kertonut Eva Hirnin olleen kesäisin Nummelan seurojentalon juhlien vakiovieras ja esiintyjä. Hirn esitti näissä kesäjuhlissa yleisölle pakinoitaan. Hellen mukaan tuohon aikaan pidettiin hyvänä tapana sitä, että kesävihtiläiset osallistuivat juhliin ja esittivät niissä ohjelmaa.

Eva Hirn ihastui Hiidenrannan ympäristöön ja maisemiin. Hän lähti rentoutumaan kesäksi Suvimäkeen. ”Kun kaupunkilaisuus patoutuu tukahduttamaan työkyvyn ja selvän ajattelun, täytyy lähteä Hiidenveden rannalle virkistymään”, kirjailija sanoi suhteestaan kesänviettopaikkaan. Hän kuvasi kirjoissaan vihtiläistä maisemaa ja kesänviettoa.

Vihdissä vietetyn kesän jälkeen Hirniä odottivat Helsingissä sekalaiset kirjalliset työt, kuten hän itse niitä kutsui.  ”Näin kaupunki taas vetää pyörteisiinsä. Talvet kappaletyötä, kesät omaa ja yhtenäistä. Jos Hiidenvesi tuo mielenrauhan”, Hirn kuvasi suhdettaan kaupunkiin ja maaseutuun vuonna 1930 tehdyssä haastattelussa.