Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Kirjoittamisesta   Teokset   Tekstinäytteet   Lähteet   Linkit   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Leena Helo

Vihti


Leena Helo
  • Syntynyt Pohjois Pirkkalan Pispalassa, 1920-30-lukujen taitteessa
  • avioitui Raimo Janhusen kanssa 1961
  • ammatinopettaja, toimittaja ja runoilija

Elämä

Leena Helo on kotoisin Tampereen Pispalasta, joka kuului vielä Leenan syntymän aikaan Pirkkalaan. Leena tapaakin sanoa olevansa paljasjalkainen pispalalainen ja olleensa Lauri Viidan muistoksi perustetun Moreeni ry:n ikijäsen jo lapsesta saakka. Helo muutti Pirkanmaalta Helsinkiin vuonna 1952, missä hän tapasi Raimo Janhusen ja meni tämän kanssa naimisiin vuonna 1961. Ennen eläkkeelle siirtymistään Raimo Janhunen toimi paloesimiehenä Helsingin pelastuslaitoksella.

Leena ja hänen miehensä muuttivat Vihtiin vuonna 1983 oltuaan ensin kesävihtiläisiä vuodesta 1969. Pariskunta rakennutti talon Ojakkalan Jättölän kylään.

Koulutukseltaan Helo on ammatinopettaja. Hän kirjoitti ensimmäiset lehtijuttunsa opettajan työnsä ohella. Hän kirjoitti Ajan sävel -nimiseen nuortenlehteen, minkä jälkeen hän kirjoitti muutaman artikkelin mm. Seuraan, Hopeapeiliin.

Vihtiläisiin paikallislehtiin Helo kirjoitti vuosina 1983-1998. Hän kirjoitti säännöllisesti Luoteis-Uusimaahan "Asiasta kolmanteen" -pakinapalstaa. Pakinoiden lisäksi hän kirjoitti lukuisia artikkeleita paikallisista tilaisuuksista, tapahtumista ja henkilöistä. Hän on kirjoittanut myös kirja-arvosteluja ja kuuluu Suomen Arvostelijain Liittoon.

Helo on kuulunut Uudenmaan Kirjoittajat ry:hyn 1970-luvulta lähtien ja yhdistyksen johtokuntaan hänet valittiin vuonna 1979. Hän oli yhdistyksen aktiivijäsen vuosina 1978–1993. Hänet on palkittu yhdistyksen Eliaskynä-ansiomerkillä 1990-luvulla.

Leenan viimeisin innostuksen kohde on vanhojen mustavalkokuvien käsittely ja entisöinti. Hän kokosi ja entisöi yli 300 kuvan näyttelyaineiston, joka on ollut esillä näyttelyissä Elohovissa ja Vihdin pääkirjastossa vuonna 2005. Seuraavaksi kuvanäyttely on esillä vuonna 2006, Vihdin 500-vuotisjuhlien yhteydessä. Myös hänen runojaan on ollut esillä näyttelyissä.