Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Kirjoittamisesta   Teokset   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Seppo Niklander

Vihti


Seppo Niklander
  • syntynyt 15.2.1929 Helsingissä
  • asuinkunta Vihti
  • vanhemmat kauppaneuvos, kauppat. tri. Alwar Niklander ja Elli os. Salo
  • koulutus: Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, lääket. lis. tutkinto Helsingin Yliopisto (vuonna 1954), radiologian erik. lääkäri (vuonna 1961) ja sädehoidon erik. lääkäri (vuonna 1963)
  • eläkkeellä vuodesta 1990
  • Seppo Niklander työskenteli aluksi kunnanlääkärinä. Myöhemmin hän toimi röntgentutkimusten ja syöpätautien sädehoidon alalla. Vuodesta 1990 hän on ollut eläkkeellä. Kirjoittamisen kannalta lääkärintyö on tuonut elämänkokemusta ja syventänyt ihmiskäsitystä. Myös asuinpaikkakunta näkyy tuotannossa: ”Kertomukseni sijoittuvat aina tiettyyn paikkakuntaan, myös entisiin asuinpaikkoihin.”  Niklander on asunut Helsingin ja Vihdin lisäksi Uuraisilla, Tampereella ja Kotkassa.
     
    Lapsuuden kesät Niklander vietti 1930-luvulla isänsä tuohon aikaan omistamassa Salmen kartanossa Vihdissä. 

    Isä tutustutti hänet kirjallisuuteen: ” Ennen kymmenettä ikävuottani isäni johdatti minut kaunokirjallisuuden piiriin lukemalla ääneen mm. Aleksis Kiven Seitsemän veljestä tekstiä kauniisti myötäilevällä painotuksella.”  Kaikki Niklanderin sukupolven nuoret lukivat paljon: ”Tuolloin ei ollut TV:tä, nettiä eikä Hartwall-areenaa”.
     
    Ensimmäisiä mielikirjailijoita olivat Jules Verne ja Jack London. Londonin teoksissa kiehtoivat karu realismi ja Vernen teoksissa fantasiat. Myöhemmin Niklander on ihaillut mm. Anton Tsehovin, William Faulknerin ja Franz Kafkan tyyliä. Vaikutteista hän toteaa: ”On luettava paljon ja otettava opiksi siitä mikä on hyvää”.
     
    Seppo Niklander harrastaa valokuvausta. Hänen teoksensa Höyryllä ja tunteella valokuvista neljännes onkin omia otoksia.

    Tuotanto

    Kirjoittamisen Niklander aloitti 1960-luvulla. Ensisijaisena syynä oli rakkaus suomen kieleen. Työvuosina hän kirjoitti runoja pöytälaatikkoon ja ylläpiti näin kirjallista valmiutta. Eläkkeelle siirtymisen jälkeen hän alkoi kehitellä kaunokirjallista proosailmaisua. 
     
    Niklander osallistui Hiiden Opiston kahden lukukauden pituiselle kirjoittajakurssille vuosina 2001-2002. Lisäksi hän on saanut opetusta alan ammattilaisilta, tuntemiltaan kirjailijoilta.
     
    Aluksi Niklanderin töitä julkaistiin lehdissä: Oulussa ilmestyvässä Kaltio-lehdessä julkaistiin kolme novellia vuosina 1996-1997, lisäksi Lääkäri ja Vapaa-ajassa (LVa) ilmestyi kertomuksia ja asia-artikkeleita. 


    Ensimmäinen kirja Höyryllä ja tunteella julkaistiin vuonna 2001:  ”Recallmed Oy:n kustannusjohtaja tarjosi minulle LVa-lehden avustajana esittämäni näytön perusteella kustannussopimusta, sillä edellytyksellä että kirjoitan nostalgisen rautatieaiheisen kirjan. Perusteelliset esityöt rautatiehistorian ja suomalaisen rautatieharrastuksen alalta olivat pohjana kirjalleni Höyryllä ja tunteella vuodelta 2001”.
     
    Niklanderin toinen teos Taskumämmiä: kertomuksia ilmestyi vuonna 2006 Aratorin kustantamana. ”Taskumämmiä kokoelman kertomukset on sidottu tarkoin aikaan ja paikkaan. Miljöö tuodaan lukijan kohdattavaksi miltei dokumentaarisesti. Kertomusten juonen on mielikuvitukseni miltei poikkeuksetta tuottanut. Monille kertomusten henkilöille löytyy mukautettu ja vieraannutettu esikuva, mutta myös fiktiiviset hahmot täydentävät kokonaisuutta.”

    Kirjoittamisesta

    Kokoelmasta Taskumämmiä:
     
    "Kirjallisuus ei ole eikä se saa olla tarkka todellisuuden kuvaus – se on todellisuuden kuvajainen, jonka kautta meissä syntyy tietty käsitys maailmasta; sen voi torjua tai omaksua ja ottaa vastaan, mutta prosessi on subjektiivinen, se syttyy vasta itse kunkin tajunnassa. Novellini pyrkivät luomaan illuusion jatkuvasta liikkeestä ja tapahtumisesta, joka kuljettaa henkilöitä mukanaan. Päähenkilö yrittää alati hakeutua milloin mihinkin tavoitteeseen, mutta kohtaa maailman sellaisena kuin se suvaitsee kulloinkin hänelle näyttäytyä. Niinpä tapahtumisen hallinta, mielen ja identiteetin voimavirrat ovat herkästi riistäytymässä käsistä. Novelleja yhdistää toisiinsa tietty jännite, vaikkei aihepiiri aina samaa maata olisikaan. Silti lukija tunnistaa tuon kerronnan yhteisen hengityksen, kuin myös tekstien satiiriset sävyt."
     
    "Kerron lukijoilleni ettei meitä ympäröivä todellisuus ole välttämättä sitä, miltä se näyttää. Niinpä absurdiksi kehittyvät tilanteet johtavat syy-seuraussuhteisiin, jotka imaisevat kertomusten henkilöt ennalta arvaamattomaan pyörteeseen."

    Teoksesta Höyryllä ja tunteella:

    ” Höyryllä ja tunteella – kaltainen tietokirja vaatii perehtymistä Suomen rautatiehistoriaan. Se sisältää runsaasti kansatieteellistä aineistoa, jonka olen koonnut kirjallisista lähteistä ja haastattelemalla rautatieläisiä, heidän omaisiaan ja asiantuntevia rautatieharrastajia – harrastajiin lukeudun itsekin. Riittävät tiedot veturi- ja vaunutekniikasta sekä kuljetuskaluston eri tyypeistä on niinikään hankittava.”
     

    Teokset

    • Taskumämmiä: kertomuksia. Arator, 2006.
    Tietokirja:
    • Höyryllä ja tunteella. Recallmed, 2001.

    Tekstinäytteet

    Taskumämmiä, 2006:

    "Harhailu mielen ja ulkoisen todellisuuden sokkeloissa, etsiminen, eksyminen ja kokeilu oli päättynyt. Fabiania ja tämän neuvoja kaikkine vaihtoehtoineen Arto muisteli kiitollisuudella, mutta se merkitsi hänelle mennyttä aikaa – tästä lähin hän oli selviävä ongelmistaan omin avuin. Maailmasta saattoi nyt kokea syyn ja seurauksen totuuden, eikä Onerva enää näyttäytynyt hänelle saavuttamattomana. Kamppailemalla hän oli voittanut itselleen tietyn vapauden mihin kukaan muu tuskin olisi pystynyt, olkoonkin se kaikkein epätoivoisin vapaus, vapaus tehdä mahdollinen mahdottomaksi – eikä kukaan saisi häntä siitä estää."

    Lähteet

    Lähteet:
    • Seppo Niklanderin toimittamat tiedot 16.11.2007
    Kuvat:
    • Seppo Niklander 16.11.2007, syyskuu 2008.