Anni Laaksonen

Lohja, Nummi-Pusula


Anni Laaksonen
  • Anni Laaksonen (o.s. Syrjänen)
  • s. 14.2.1927 Nummen Oittilan kylässä
  • avioitui Pekka Laaksosen kanssa vuonna 1948, lapset Seija (s. 1949), Salme (s. 1951) ja Asko (1963-1970), jäi leskeksi 1997.


Elämästä

Anni Laaksosen isä oli kotoisin Pusulasta ja äiti Ul. Pyhäjärveltä. Isä kuoli, kun perheen nuorin lapsi, Anni, oli vasta 3-vuotias. Vanhemmat olivat aluksi olleet Ronin talossa muonamiehinä, mutta ostaneet vähän ennen isän sairastumista oman maapaikan. Isän kuoltua perhe selvisi, kun äiti kantoi postia ja lapset olivat kesäisin turvepehkusuolla työssä.

Anni kävi Tavolan koulua ja harrasti jo tuolloin kirjoittelua ja riimittelyä. Aina kun kouluvihko loppui, Anni kirjoitti jatkoksi runoja. ”Minusta tulee kirjailija tai opettaja”, hän päätti jo pienenä.

19-vuotiaana hän meni Elias Lönnrotin emäntäkouluun Sammattiin, missä hän jatkoi kirjoittelua. Ystävät kannustivat ja sanoivat: ”Sitten kun olet kirjailija, me sanotaan, että olet ollut samassa koulussa.” Niin virisi ajatus kirjoittaa muistelma noista vuosista. Ajatus muuttui todeksi 50 vuotta myöhemmin, kun Anni Laaksosen omakustanne Muistatko? vuonna 1997 ilmestyi.

Koulua kesti varsinaisesti kevääseen, mutta Anni kuului niihin, jotka jäivät vielä kesäksi koululle lehmiä hoitamaan. ”Elämä oli ollut niin karua, oli sotakin, ei ollut mitään”, Anni Laaksonen muistelee aikaa ennen kouluvuotta, joka tuntui nuoren tytön elämässä valtavalta muutoksen ajalta. Anni ystävystyi koulutoverien kanssa niin, että monien kanssa hän on pitänyt yhteyttä tähän asti.

Koulun jälkeen Anni oli Helsingissä sisäkkönä. Sen jälkeen hän avioitui Nummella valokuvaajana olleen Pekka Laaksosen kanssa. Tämä oli painanut mieleensä jo emäntäkoulussa käydessään ilosilmäisen tytön. Liike menestyi sotien jälkeen hyvin, mutta ajan mittaan kaupankäynti hiljeni. Liike lopetettiin, ja Pekka Laaksosesta tuli Nummen seurakunnan taloudenhoitaja. Vuonna 1975 myös Anni Laaksonen meni seurakunnan palvelukseen kanslistiksi, missä tehtävässä hän oli vuoteen 1990, jolloin hän jäi eläkkeelle.