Jorma Etto

Vihti


Etto,  Jorma Heikki
 
  • synt. 13.10.1931 Rovaniemellä, kuollut 15.12.2016
  • vanhemmat: palopäällikkö Jaakko Etto ja Brita Pirttijärvi
  • koulutus: yhteiskuntatieteen kandidaatti
  • kirjastonhoitaja (eläkkeellä), kääntäjä, kirjailija
  • puoliso: kirjastonhoitaja Eila Viio, lapsia
 Kirjailija Jorma Etto syntyi Rovaniemellä vuonna 1931. Jorma Eton isä oli kirjojen ystävä, ja lapsuuden kodissa riitti kirjoja. Ylioppilaaksi Etto kirjoitti vuonna 1950 Rovaniemen yhteislyseosta, ja yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi hän valmistui vuonna 1956 Yhteiskunnallisesta korkeakoulusta Helsingistä. Hän työskenteli Lauritsalan kirjastossa, Oulun kaupunginkirjastossa sekä Rovaniemellä.  Jorma Etto toimi kirjastonjohtajana Rovaniemellä vuosina 1961-84. (Kirjailijalla on oma nimikkokatu Rovaniemellä, Jorma Eton tie.) Sairaseläkkeelle Jorma Etto joutui jäämään näön heikkenemisen vuoksi. Jorma Etto muutti perheineen Vihtiin 1986: puoliso Eila Etto siirtyi töihin Vihdin kirjastoon.

Etto on monipuolinen kirjailija: hän on kirjoittanut runoja, romaaneja, näytelmiä, tv-näytelmiä ja dokumenttiteoksia.  Yhtenä aiheena hänen teoksissaan on Lappi. Lisäksi hän on tehnyt tekstejä kuvateoksiin. Kääntäjänä hän on suomentanut mm. Mark Twainia ja James Joycea (pro gradu työnsä Etto tekikin James Joycen romaanista Ulysses). 

Jorma Etto on ollut aktiivinen kulttuuripoliitikko. Kaltion päätoimittajana Etto oli vuosina 1964-1965.  Eton toimittamaa Kaltiota kehuttiin mm. sisällön uudistumisesta, Eton pääkirjoitukset synnyttivät voimakastakin keskustelua. Lopulta pääkirjoitukseen kohdistunut sensuuri sai Eton jättämään lehden vuonna 1965. Hän toimi myös Pohjoiset Kirjailijat ry:n sihteerinä ja puheenjohtajana. Etto oli näytelmäkirjailijaliiton hallituksen jäsen 1989-1995. Vuonna 1983 Etolle myönnettiin Kansanvalistusseuran palkinto tunnustuksena mm. ansioistaan kirjastonhoitajana ja toiminnastaan kalottiyhteistyön kehittämiseksi. Lisäksi hän on saanut muun muassa näytelmäkirjailijain valtionpalkinnon yhdessä Oiva Arvolan kanssa, Pohjoiskalotin kulttuuripalkinnon 1968 (Uumaja), Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1975, Lapin läänin taidetoimikunnan palkinto 1988.

Etot muuttivat Helsinkiin 1990-luvun puolivälissä.

Jorma Etto kuoli joulukuussa 2016.