Lauri Haarla


Harberg

Karkkila


  • Lauri Sulo Armas Haarla, vuoteen 1906 Harberg
  • s. 18.2.1890 Korpilahdella
  • k. 24.10.1944 Helsingissä
  • kirjailija, opettaja, filosofian maisteri
  • Karkkilan yhteiskoulun rehtori vuosina 1916-17
  • naimisissa näyttelijä Tyyne Haarlan kanssa, poika näyttelijä-teatterinjohtaja Saulo Haarla

Elämästä

Lauri Haarla syntyi korpilahtelaiseen Harbergin maakauppiasperheeseen, hänen veljensä on vuonna 1876 syntynyt Rafael Haarla, joka 24-vuotiaana perusti Tampereelle kirjekuori- ja paperipussitehtaan. Vuonna 1920 Rafael Haarla perusti ensimmäisen paperitehtaansa, ja tuotemerkistä Rafla tuli yleisesti tunnettu.

Lauri ja Rafael Haarlan isoisän isä Abraham Harberg oli Suomen sodan aikaan Lempäälän nimismiehenä. Isoisä Erik Abraham tunsi Lempäälän ja Vesilahden, isä Elis eli koko ikänsä Korpilahdella.

Sukunimen Haarla Harbergit ottivat Snellmanin päivänä vuonna 1906. Vuonna 1929 Rafael Haarla hankki omistukseensa Vesilahdella sijaitsevan Laukon kartanon, jonka pihaan hän teetti vanhempien merkkihenkilöiden, mm. Kurkien ja Lönnrotin patsaat. Sama aihepiiri kiinnosti myös kirjailijaveli Lauria, joka kirjoitti mm. Vesilahteen sijoittuvat historialliset teoksensa Nuori pirkkalalaispäällikkö I-II (1934-35) ja Kurkien taru I-III (1938-40).

Lauri Haarla kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1910 ja suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon vuonna 1915. Karkkilan yhteiskoulun johtaminen oli hänen ensimmäinen koulualan työpaikkansa. Karkkilasta hän siirtyi Jyväskylän kauppakoulun vt. johtajaksi, seuraava lukuvuosi kului Parikkalassa yhteiskoulun johtajana.

Haarla vihittiin vuonna 1920 filosofian maisteriksi. Samana vuonna hänestä tuli Helsingin maanviljelyslyseon johtaja ja myöhemmin saman koulun opettaja. Samalla hän toimi vuosina1927-38 Työväen Akatemian suomen kielen ja ainekirjoituksen opettajana.