Matti Lehtikangas

Vihti


Matti Lehtikangas
  • syntyi 24.5.1924 Kauhavalla
  • kävi kansakoulua 13-vuotiaaksi
  • avioitui vuonna 1948, kaksi lasta
  • ammatiltaan maalari, siirtyi sairaseläkkeelle 1972
  • ryhtyi kirjoittamaan ja julkaisemaan runoja eläkkeelle siirtymisen jälkeen

Elämä

Matti Lehtikangas syntyi torpan pojaksi Kauhavalla vuonna 1924. Sodan jälkeen työtilanne huononi, ja Lehtikangas joutui muuttamaan perheineen Pohjanmaalta. Uusi koti löytyi Vihdin Kirvelästä, jonne perhe muutti vuonna 1962. Kirvelästä Lehtikangas muutti vuonna 1977 Nummelaan Haka-taloihin. Lehtikankaalla on kaksi tytärtä.

Matti Lehtikangas osallistui molempiin viime sotiin, ja se on näkynyt myös hänen runoissaan. Talvisodassa hän oli vartiointitehtävissä rannikolla ja jatkosodassa konekivääriryhmän johtajana. 

Sodan jälkeen Lehtikangas teki töitä monessa eri paikassa, kuten Kauhavan puukkotehtaalla ja Ykspihlajan satamassa. Hänen pääasiallisin ammattinsa oli vuodesta 1949 lähtien rakennusmaalari. Lehtikangas kiersi ympäri Suomea matkatöissä ja kävi töissä myös Ruotsissa. Vuonna 1972 työt saivat jäädä, kun Lehtikangas sai veritulpan kahdesti saman vuoden aikana. Lopullisesti hän jäi eläkkeelle vuonna 1981.

Runojen kirjoittamisen Lehtikangas aloitti jo ollessaan töissä, mutta aika ei tahtonut riittää harrastukselle. Runojen julkaisemiseen hän ryhtyi vasta jäätyään eläkkeelle. Lehtikangas on pitänyt itseään työläisrunoilijana, mutta toisaalta hän on kiistänyt olevansa poliittinen runoilija, hän ei ole kuulunut puolueisiin. Lehtikangas on keskittynyt kuvaamaan työväenluokan elämää.

Kirkosta Matti Lehtikangas erosi vaimonsa kanssa vuonna 1960. Hän on aktiivinen vapaa-ajattelija ja on kuulunut Suomen Vapaa-ajattelijoiden liiton liittovaltuustoon, Kustannusyhtiö Vapaa-ajattelijan hallitukseen ja toiminut vuosikymmeniä Vapaa-ajattelijoiden Karkkilan osaston johtokunnassa.

Runoilijaksi ryhtymisen jälkeen Lehtikangas liittyi Länsi-Uudenmaan kirjoittajiin, joiden julkaisuissa hänen runonsa ovat päässeet esille.

Harrastuksikseen Lehtikangas on maininnut kalastuksen, kielien opiskelun ja tiedekirjallisuuden lukemisen.