Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Kirjoittamisesta   Teokset   Palkinnot   Tekstinäytteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Hannu Mäkelä

Lohja, Nummi-Pusula


Hannu Mäkelän kotisivuilta on luettavissa myös useita katkelmia tuotannosta.

Tässä katkelma aivan kirjailijataipaleen alusta, toisesta esikoisteoksesta teoksesta Kylliksi! tai Liikaa, joka ilmestyi vuonna 1965 (Otava). Sen parina ilmestyi teos Matkoilla kaiken aikaa. Romaaneilla ei ole juonellista yhteyttä, mutta silti ne liittyvät yhteen, kuvaavat samaa kokemusmaailmaa. Kylliksi! tai Liikaa on kirja Hermanista, parista varusmiesviikosta sotilassairaalassa, väsymyksestä ja ikävästä, rakkaudestakin:

”Hän menee pesuhuoneeseen, sitä ennen ajaa partansa, osoittaa ylpeänä puhtaaksiajeltua leukaa hoitajattarelle, se on sileä. Miten Herman tänään voi, Herman on tänään rauhallinen ja näkee aurinkoja, pieniä punaisia, aniliinin värisiä, tai sinisiä ihmisiä, värejä värien vuoksi. Iltapäivä on täällä iltapäivä, ja hän, ajattelee sellaista ettei siitä puhu, hymähtää, ottaa pari tanssiaskelta ja tanssii. Laulua ja tanssia, vapaan korkean pudotuksen edellä.
 Ja toiset ovat hajallaan, isojalkainen eläin, sinisissä puvuissa joissa valkoiset viirut. Ålander nukkuu rauhallisesti, Hankiala lähtee vessaan, Kuisma luultavasti tupakalla, Kaivola ja Otava keskustelevat sotilasmuistoista. Minullakin on nauramista. Hän hymyilee sitten. Ja se on jokin merkki, kun sen noin hymyilee.”

”Jatkonkin voi lukea, sillä kirja löytyy yhä kirjastosta, vaikka kirjakaupat eivät sitä enää varastoissaan pidäkään. Ilmaisen kirjastolaitoksen merkitystä ei voi kyllin korostaa. Ilmaisen kansanopetuksen ohella se on aina ollut kulttuurimme kestävin pilari”, Hannu Mäkelä painottaa.