Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Kirjoittamisesta   Tekstinäytteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Juha Valste

Lohja, Nummi-Pusula


Kirjoittamisesta / Tuotanto

Juha Valste oli aina ajatellut, että hän ryhtyy kirjoittamaan. Tilaisuus koittikin nopeasti. Hän pääsi 1960-luvun lopulla mukaan tekemään eläinensyklopediaa Eläinten maailma. Mukana oli noin 30 suomalaista biologia, päätoimittajina alan huippunimet Ernst Palmén ja Matti Nurminen, joiden johdolla saattoi oppia, miten kirjoitetaan tietotekstiä. Palmén oli myös hyvä editoija. Teos on yhä kääntäjien paljon käyttämä perusteos. Se pohjaa englantilaiseen alkuteokseen, mutta käytännössä teos oli kirjoitettava kokonaan uusiksi, sillä se oli sopeutettava Suomen oloihin.

Pääsy työryhmään ei ollut sattumaa. Samalta vuosikurssilta pääsi muutama muukin. Kyseinen vuosikurssi on muutenkin mielenkiintoinen, sen opiskelijoihin kuuluu monia tunnettuja biologeja, kuten radiotoimittajat Veikko Neuvonen ja Risto Nurmi.

Juha Valste on ehtinyt paljon. Hän on toiminut opettajana eri kouluissa, ollut assistenttina Helsingin yliopistossa, tutkimusapulaisena Suomen Akatemian projekteissa ja Sitran voimajohtojen ympäristövaikutusten arviointiprojektin vastuullisena johtajana. Kymmenen vuotta hän oli Tiede 2000 –lehden erikoistoimittajana ja vuodesta 1993 lähtien Suomen Luonto –lehden erikoistoimittajana, mitä työtä hän yhä tekee. Nykyisin hän myös luennoi yliopistossa ihmisen evoluutiosta.

Kirjallinen toiminta, joka alkoi Eläinten maailmasta, on saanut näyttävää jatkoa. Hän on kirjoittanut Otavan Suureen Ensyklopediaan toistasataa artikkelia nisäkkäistä, matelijoista, sammakkoeläimistä ja evoluutiosta. Hän on ollut mukana lukion kemian ja biologian oppikirjojen tekijäryhmissä. Vuonna 1991 ilmestyi Kirjayhtymän kustantama Ihmisen kehitys. Vuonna 1998 hän oli päätoimittajana ja kirjoittajana Maailman luonto -kirjasarjan ykkösosassa. Vuonna 2001 ilmestyivät teokset Saharasta etelään –villieläinten Afrikka ja Lähde luontoon -sarjan osa Nisäkkäät WSOY:n kustantamana. Vuonna 2003 tuli Valitut Palat Oy:n kustamana Suomen ja Euroopan lintuopas, jota hän oli tekemässä yhdessä Pertti Koskimiehen, Anne Petäisen ja Rob Humen kanssa. Suuri suomalainen luonto-opas ilmestyi vuonna 2004 Otavan ja Apinasta ihmiseksi WSOY:n kustantamana, tällä kertaa luonto-oppaan muita tekijöitä olivat Antti Halkka, Jani Kaaro ja Seppo Vuokko. Samana vuonna hän esiintyi kirjoittajana Löytöretki-sarjan osissa 1 ja 3. Vuosina 2004-2006 Juha Valste oli Suomen luontotieto 1-4:n päätoimittaja ja kirjoittaja, kyse on Weilin+Göösin sarjasta. Vuonna 2007 on ilmestynyt Otavalta teos Nisäkkäät Suomen luonnossa sekä Luonnossa-sarjan kolmeosaisen Linnut-teoksen osa 1. Luonnossa-sarjaa kustantaa Weilin+Göös.

Suomen luontotietoon monipuolinen ensyklopedia, jossa on yli 6000 hakusanaa ja täydellinen hakemisto. Siinä käsitellään mm. kasveja, eläimiä, ekologiaa, geologiaa ja Suomen luonnontieteen historiaa. Juha Valste on lahjoittanut kirjasarjan Nummi-Pusulan kirjastolle.

Juha Valsteesta on sanottu, että hän on erinomainen tieteen popularisoija. Juha ei väitä vastaan, hänestä on tärkeää, että asioista kerrotaan tavalla, jonka jokainen voi ymmärtää. Hän haluaa jakaa tietoa, tästä syystä hän on ollut mukana tekemässä lukuisia radio-ohjelmia. Esimerkiksi tieteen popularisoinnista hän ottaa teoksen Saharasta etelään. Se pohjaa faktoihin, mutta asioita on käsitelty kirjailijan vapaudella. Tiedon jakajana hän törmännyt nykyajan ikävään ilmiöön; vaikka tietoa on saatavissa yhä enemmän, se ei tunnu tavoittavan ihmisiä.

Tietoa hän jakaa jatkuvasti myös kääntäjänä. Hän kääntää muun muassa luonto- ja matkailuvideoita. Käännösvirheet harmittavat häntä, aivan erityisesti häntä harmittaa luonto-ohjelmissa ja lastenkirjoissa usein esiintyvä eläinten inhimillistäminen, jossa tosiasiat saavat väistyä keksityn tieltä. Käännöstöissä hän tekee usein yhteistyötä vaimonsa Anne Petäisen kanssa. Yhteistyö jatkuu, mutta saa uuden muodon, kun pari matkustaa tutkimaan ja kuvaamaan luontoa.

– Eläimet on jännempiä kuin kasvit, Juha Valste naurahtaa selitykseksi sille, miksi hän kirjoittaa mieluummin eläimistä kuin kasveista. Samasta syystä hän vaimonsa kanssa matkustaa aina kun voi Afrikkaan, jonka eläimistössä riittää tutkittavaa ja nähtävää.