Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Kirjoittamisesta   Teokset   Tekstinäytteet   Lähteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Pentti Mäensyrjä

Karkkila


  • s. 8.1.1926 Lopella
  • k. 28.10. 1992 Rovaniemellä
  • toimittaja
  • puoliso Aili (o.s. Kaikkonen), tyttäret Maarit ja Satu
 
Elämästä
 
Vaskijärveläinen Pentti Mäensyrjä muutti vuonna 1955 Kuusamoon, jossa hän työskenteli toimitussihteerinä Koillissanomissa. Kuusamo jäi kuitenkin vain pysähdyspaikaksi matkalla pohjoiseen, sillä Pentti Mäensyrjä jatkoi matkaansa Rovaniemelle. Siellä hän työskenteli Lapin Kansassa eläkkeelle siirtymiseen asti.
 
Sydämensä Pentti Vaskijärvi oli kuitenkin jättänyt kotiseudulleen Vaskijärvelle. Hän kävi vilkasta kirjeenvaihtoa veljensä Kalevin kanssa, halusi kuulla Vaskijärven kuulumisia, aivan arkipäivän tapahtumista ja viljan kasvusta lähtien. Pitkään hänellä oli mielessä, että hän kirjoittaisi kirjan ystävästään Ilmari Huitista. Niinpä hän pyysi veljeäänkin käymään haastattelemassa Ilmari Huitin veljiä, mutta Kalevi ei aiheesta erityisemmin innostunut.
 
Pentti Mäensyrjä aloitti opintiensä Vaskijärven koulussa, jossa hänen opettajinaan olivat Elsa ja Akseli Jalomies. Edelmaneista Jalomiehiksi nimensä suomentanut opettajapari ehti tehdä Vaskijärvellä työtä 40 vuotta. ”Läksyt piti oppia ulkoa”, Kalevi Mäensyrjä muistelee. ”Kun Pentti meni oppikouluun, hän hämmästyi, että asiat saattoi kertoa myös omin sanoin.”